Rent

Så skönt det är när saker och ting är rena. De senaste dagarna har för mig inneburit rening på flera olika plan. Igår morse kom mina städare och tvättade fönster både på in- och utsida. Det förde med sig att vintergardinerna i kök och vardagsrum togs ner, krukväxterna fick en uppfräschning och sommar-gardinerna sattes upp. Huset städades i övrigt och allt kändes friskt och skönt. En del mattor hade tvättats och kunde nu läggas på rena golv. Härligt!
 
I ett hörn av trädgården blommar gullvivorna så här fint sedan de vissna löven tagits bort.
 
 
Staren sitter och väntar på sällskap. När han vänder sig om, ser han mig och nickar! Ofta är det
10 -15 fåglar samtidigt och äter av jordnötter och talgbollar.
 
 
På eftermiddagen kom en man och kollade imkanaler och köksfläkt och gjorde rent dem liksom kaminen. Det jobbet ska göras vart tredja år och nu är det gjort.
 
 
Det är en konst att se det vardagliga med nya ögon.
 
Idag var det min tur att bli ren och vårfräsch. Förutom den vanliga duschen, begav jag mig till min hårfrisör, som klippte håret, som var alldeles för långt för att vara kort. Ögonbrynen fixades för att rama in ögonen på ett bra sätt, enligt henne som jobbar med sådant. Lite flärd får man kosta på sig ibland!
 
Mitt hem är rent och jag är ren och nyfriserad,  så nu får vårvärmen också komma.
 
"Ett rent samvete är bästa huvudkudden" hörde jag ofta vuxna säga, när jag var ung.
 
                                                          ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
 
 
Våra förgrodda odlingar växer och frodas, utom smultronen. De sistnämnda har blivit missgynnade av mig utan att jag visste det. För några dagar sedan fick jag veta, att dessa frön ska sås i vanlig plantjord för att orka bli en planta, som ger smultron så småningom. Inte underligt att de blev som de blev. Såjorden var alltför mager för de stackars fröna och nu finns de inte mer. För att inte göra barnbarnen besvikna, har jag bestämt mig för att köpa färdiga smultronplantor och ge dem.
 
Man lär sig något även av misstagen.
 
Motgångar kan vara trappsteg till framgång.
 
Varje dag behöver pantorna tillsyn, t ex behöver krukorna vändas för att plantorna inte ska bli sneda. De drar sig ju mot ljuset och om de inte vänds, så blir plantorna liggande i stället för att stå upp,  ev med stöd av pinne.
 
Så vänlighet och skörda vänskap.
 
En dag satt Josefin och jag och pratade om vad man kan göra av fläderblommor.Då kom hon på, att en fläderbuske vill hon gärna ha i sin framtida trädgård. Kan man ta skott? Det gav mig en idé att göra ett experiment. Jag sökte på nätet om förökning av fläder och nu är det på gång. En kvist med några små nyutslagna blad klipptes av och delades upp i små bitar med ett bladknippe på varje bit. Eftersom jag inte vet om de ska sättas i vatten först eller direkt i jord, så har jag satt några i jord och resten i vatten. Än så länge är resultatet fiftyfifty, så vi få avvakta och se.
 
 
På förra bilden kan man se att physalisfröna inte vill gro. Hur lång tid behöver de? Vad är fel?
 
Nu ska i alla fall tagetesfröna i jorden. Under många år sådde jag dessa frön och fick bra resultat, men så har jag gjort ett uppehåll på ett par - tre år. I år är det dags att ta upp vanan igen, för nu saknar jag tagetesblommorna.
 
                                                ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ 
 
 
Nyss tittade jag ut genom köksfönstret och såg då många av skolbarnen stå där utanför och vinka åt mig.. Jag gick ut på trappan och de pekade på en liten bukett scilla, som de lagt där. Blommorna skulle jag få för de ville att jag skulle få fint och bli glad. Gissa om jag blev glad! TACK!
 
Största glädjen är att glädja andra.
 
                                                         ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
 
Man håller sig ung, oavsett hur gammal man är, om man lever med drömmar för morgondagen.
 
Tänk om vi kunde le åt våra svagheter.
 
Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart.
 
Dagens citat är hämtade från Pedagogförlagets lilla häfte  Lite´optimism