Diverse

Häromdagen var jag hos doktorn för mitt årliga besök och fick då lära mig ett nytt ord -sjukresekort. Nytt för mig och jag undrade vad det var. Givetvis fick jag info om det och hur jag kan använda det. När jag om en månad slutar köra bil, är det bra att ha något sätt att ta sig till och från olika läkarbesök och behandlingar med hjälp av taxi. Det känns bra.
 
För några kvällar sedan kom en yngling från grannhuset och gav mig dessa fina gullvivor. Gulligt!
 
                                       ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
 
I mitt förra inlägg berättade jag om, hur det gick till att permanenta sig för ca 70 år sedan. Det föranleddes av, att Josefin skulle permanenta sig. Så här fin blev hon utan de stora, tunga och heta klämmorna.
                                           
                                               ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
I vår/försommartid är det alltid en period med lite kyligare väderlek. De sk järnnätterna är ofta i början av juni, men i år verkar det som om de inträffar nu i slutet av maj. Innan järnnätterna ska man inte sätta ut frostkänsliga växter. Efter dessa nätter är det fritt fram för alla fördrivna plantor att på heltid komma ut i friska luften. Hittills har en del burits in på kvällen. Jag har med hjälp av några barnbarn förberett krukor och planteringsställen, så det ska gå lätt att få de väntande plantorna på rätt plats.
 
Potatisplantorna klarar sig ganska bra och har vuxit sig stora och kraftiga nu.
 
Nu har  den skånska gåsen intagit sin plats i rabatten.
 
¨                                             ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Squash, sockerärter och krasse behöver verkligen komma till ro på sin slutliga plats, men så kom regnvädret med massor av nederbörd. Igår kväll tömde jag regnmätaren, som rymmer 50 mm regn och den var så full att det rann över. Drygt ett halvt dygn senare har det kommit 20 mm till. De växter, som stått ute i väntan på plantering, måste återigen bäras in för att inte dränkas i vatten.
 
¨                                          ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
När man sår frön blir det ju många plantor och om man som jag, har svårt att slänga bort fullt utvecklade plantor, så måste jag ge dem till grannar och bekanta. Det pågår för fullt nu. Jag har gjort ett plantbyte med en granne, som har frösått vattenmelon. Den växten behöver visst lite extra omsorg vad det gäller växtplats, så vi får väl se om jag lyckas få någon/några meloner. Spännande!
 
                                           ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Bibbi, insändare: Lycka i livet kan vara att finna nya vägar.
 
 
Tidigare berättade jag om råbocken, som åt upp mina penséblommor där de stod uppe på trappen. Igår, när jag tittade ut i trädgården mot den ganska branta bergssidan, fick jag se hur råbocken med lite möda klättrade uppför berget till grannen. Han måste ha hittat mycket mat i grannskapet, för så stort rådjur har jag nog aldrig sett! Hann förstås inte få fram kameran.
 
Sedan någon vecka tillbaka har jag slut på talgbollar och jordnötter till fåglarna. Nu får de klara sig med det naturen kan ge dem. De kommer flera gånger om dagen och kollar om det finns någon mat hos mig, men de får vänta till hösten.
Gunilla Dahlgren Lilla fruntimrets trädgård
                                       ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Där jag bor finns det flera restauranger i gamla, fina herrgårdar, som ligger på lagom utflykts-avstånd för en lunch. De ligger ofta lite högt vid en sjö och har vackra omgivningar. För ett par veckor sedan blev jag bjuden på lite tidig Mors dagslunch på Sunby gård och idag blev jag bjuden på Balingsholm. Båda gångerna med mycket god mat i fin miljö både inne och ute.
 
Sundby gårds veranda. På andra sidan byggnaden kan man ana sjön Orlången.
 
 
¨                                        ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Balingsholm från entrésidan och mot sjön Trehörningen en regnig dag.