Vänlighet

I en av sina böcker har Gunilla Dahlgren ritat en farmor/mormor med sitt barnbarn framför en dator och texten lyder: Kunskap har alltid förmedlats från generation till generation. När man läser de orden tänker man väl först att det gäller från äldre till yngre, men med tanke på datorn så är det i alla fall för mig tvärtom. Även om jag lärt mig en del så får jag ofta fråga om något, kanske både tre och fyra gånger. Ett barnbarn med en ADD- diagnos och dyslexi är duktig på att skriva kortfattade minnesstolpar om olika saker och de är bra hjälpmedel för mig.

När det gäller odling, så kan jag förmedla en del lärdomar till de yngre och på det sättet blir det ett fruktsamt givande och tagande.

Havamal: Med gåvor och gengåvor varar vänskapen längst.

Nu har jag varit till vårdcentralen och fått andra vaccinations-sprutan mot covid 19. Då fick jag även ett intyg. Så skönt att jag om ett par veckor får krama mina nära och kära igen! Klart att jag får vara lite försiktig i vissa situationer, men om jag blir sjuk ska det väl ändå inte bli livshotande.

 

Frank Crane: En vän är en människa i vars sällskap man törs vara sig själv.

Har du tänkt på hur olika det känns att prata med människor av skilda slag. En del är väldigt mångordiga och trevliga, men pratar du med dem om dina innersta tankar? Sån tur att det finns andra som man kanske känner direkt, att den personen törs jag öppna mig för.

Ett kinesiskt ordspråk säger: En god granne är bättre än en avlägsen släkting.

Jag har många gånger lovprisat mina grannar, både förutvarande och nuvarande, som man kan få mycket utbyte av – de hjälper mig med något, som jag inte klarar av eller lånar ut en pryl, som jag saknar. I gengäld kan jag kanske räcka ut en hjälpande hand och ge dem lite kaffebönor som saknas hos dem just då. Åker någon bort så hjälps vi andra åt att kolla deras hus och tömma brevlådan under deras bortovaro. Ibland kan jag också få vara samtalspartner i någon personlig fråga. Skönt att kunna lita på grannarna!

Vad kan jag göra för att må bättre?

En dag, när jag läste nyheterna på nätet, fastnade min blick på en intressant rubrik och då klickade jag in och läste den. Så kom nästa artikel och nästa… tills jag slutligen blev kvar vid en artikel skriven av Laurie Santos, psykologiprofessor vid Yale-universitetet i USA. Ska göra ett sammandrag av det hon skrev.

För att främja välmående bör man känna mer tacksamhet, vara social i vardagen och närvarande i stunden samt göra saker för andra. Det låter både självklart och tråkigt, men trots det är det just detta som skapar tillfredsställelse.

Det är också skillnad på att göra saker som gör oss glada i livet och att vara glad och nöjd med livet.

Att veta att man kan och bör göra saker som skulle öka livskvaliteten, men inte göra det, kan skapa stress och skuld.

Om du känner att du inte gör tillräckligt mycket i ditt liv för att må bra, så har du missat det viktigaste – att ha självmedkänsla, att se på sig själv med välvilja och omtanke. Att vara människa innebär att uppleva alla möjliga känslor, bra som dåliga. Dessutom växer vi ofta som människor, när vi är med om jobbiga saker, posttraumatisk utveckling.

Gunilla Dahlgren: Att vara sambo med sig själv, kan vara nog så påfrestande.

 Många vetenskapliga studier menar, att det som främjar välmående är självklara för många av oss, men att vi har svårt för att verkligen prioritera dem.

Många går och lägger sig för sent, fastnar i mobilscrollande i stället för att vara närvarande i samtal eller så tar vi oss inte tid att göra saker för andra eller ens med andra.

Att veta vad vi borde göra för att må bra räcker inte, utan vi måste aktivt anstränga oss för att ändra vårt beteende. – Ett sätt är att göra det är tillsammans med någon annan, då socialt stöd gör det lättare att få till beteendeförändringar.

Erfarenheter efter pressade perioder som en pandemi, starka motgångar i studier, i arbetslivet eller i familjen kan trots allt ge en personlig nyorientering och ökad förmåga att se saker och ting i nya perspektiv. Även i de värsta av tider har vi möjlighet att försöka fokusera på det som kan få oss att må bättre.

Ior har sagt: Hur kan du veta, att det är omöjligt, om du inte försökt?

Nathanael Beskow:Vänlighet är kärlekens småmynt som ska användas i de dagliga utgifterna